Bye Bye bouwvakkers? Gebouw wordt even 3D geprint

Mike avatar

Mike op 22-01-2015

Met behulp van een 3D-printer heeft het Shanghaise bedrijf 'WinSun Decoration Design Engineering Corporation' in ruim vijf dagen tijd een gebouw van vijf verdiepingen hoog 3D geprint. De grondstof waarvan het gebouw is geproduceerd bestaat voornamelijk uit bouwpuin. Het gebouw is daarmee de hoogste constructie tot nog toe die met de 3D print techniek is geprint.

3D geprint flatgebouw

Bouwen voor een prikkie

Volgens het bedrijf zelf zijn de constructies die uit de printer rollen helemaal veilig en bewoonbaar. Deze bouw techniek maakt het mogelijk om tot wel 60% op bouwmateriaalkosten te besparen en de totale kostprijs van een 3D geprinte constructie kan tot 80% worden gedrukt, vergeleken met traditionele bouwmethoden. De bouwtijd kan daarnaast tot de helft worden verminderd.

Hetzelfde bedrijf printte eerder al een villa, met een woonoppervlakte van maar liefst 1.100m2! Het moet nog gaan blijken of de geprinte constructies ook daadwerkelijk bewoonbaar zijn. Maar wat in ieder geval wel zeker is, is dat deze bouwtechniek relatief gezien erg goedkoop is. Zo kostte het nog geen 140.000 EUR om de villa, inclusief binneninrichting, te printen.

Snel en duurzaam bouwen

Het duurde nauwelijks één dag om een verdieping te printen. Daarvoor is dan wel een printer nodig van maar liefst 150 meter lang en 6 meter hoog. De printerinkt, oftewel het bouwmateriaal, bestaat uit gerecycled bouwmateriaal dat wordt aangelengd met cement, staal en andere materialen. Het 3D printen van gebouwen is dus niet alleen goedkoper en sneller, maar daarnaast ook nog eens meer milieu bewust.

De 3D bouwtechniek zou de bouwwereld in de (nabije) toekomst wel eens volledig op zijn kop kunnen gaan zetten!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!